Lubuskie/ W «Ujściu Warty» rozpoczęła się jesienna koncentracja żurawi

Fot. PAP/ Lech Muszyński 03.03.2007

W Parku Narodowym «Ujście Warty» w Lubuskiem rozpoczęła się jesienna koncentracja żurawi. Podczas ostatniego liczenia tych ptaków, przyrodnicy stwierdzili obecność ponad 11,2 tys. osobników tego gatunku – poinformował PAP Michał Wołowik z PN «Ujście Warty».

„Park Narodowy +Ujście Warty+ jest miejscem, gdzie w Polsce notowane są największe liczebności nocujących żurawi. Jest to wynik położenia na jednej z najważniejszych tras migracji żurawi w Europie. Ptaki nocujące u nas w Parku lecą dalej na zachód Europy – do Hiszpanii, ale część z nich leci również w kierunku południowym – do Węgier” – powiedział Wołowik.

Dodał, że w otoczeniu „Ujścia Warty” znajdują się dodatkowo duże pola uprawne kukurydzy, a także łąki i pastwiska, które stanowią doskonałą bazę pokarmową dla tych ptaków w czasie ich corocznych migracji.

Żurawie nocują jesienią w dużych grupach ze względu na większą szansę wykrycia potencjalnego drapieżnika, który zbliża się do grupy żurawi. To strategia obronna tych ptaków.

Jesienne koncentracje żurawi dotyczą przede wszystkim obszarów podmokłych. Na nocleg wybierają one mokradła i bagna, śródleśne jeziora i torfowiska lub rozległe, płytkie zbiorniki wodne, jak np. Jezioro Rakutowskie pod Włocławkiem.

„W przypadku braku takich miejsc potrafią również nocować w zalanych częściach odkrywek kopalni węgla brunatnego. Tak jest w przypadku kopalni węgla brunatnego Adamów pod Turkiem. Chociaż jest to raczej oznaka desperacji niż symptom braku negatywnego wpływu tego rodzaju inwestycji” – dodał Wołowik.

Europejskie żurawie spędzają zimę gównie na Półwyspie Iberyjskim, a gdy ta pora roku jest łagodniejsza — także w innych miejscach zachodniej Europy. Z Polski z reguły odlatują na przełomie listopada i grudnia, a wracają w końcu lutego. Łagodne zimy sprawiają jednak, że część ptaków spędza je w naszym kraju.

Żuraw to duży ptak występujący w Europie i Azji. Osiąga wysokość około 130 cm, a rozpiętość jego skrzydeł może sięgać 2,2 metra przy wadze 5-6 kg. Zamieszkuje głównie tereny podmokłe, okolice jezior i starorzeczy. Gnieździ się w środkowej i wschodniej Europie oraz północnej Azji.

Niegdyś ptaki te były bardzo płochliwe i unikały człowieka. Z tego też powodu nie było łatwo je zaobserwować. Żurawie jednak stały się bardziej ufne i teraz bez przeszkód można je podziwiać, m.in. żerujące na polach uprawnych.

Park Narodowy «Ujście Warty» zajmuje powierzchnię 8074 ha. Położony jest przy zachodniej granicy Polski, w części Pradoliny Toruńsko-Eberswaldzkiej, zwanej Kotliną Gorzowską. Jego krajobraz to mozaika łąk, pastwisk, turzycowisk i trzcinowisk.

Ujściowy odcinek Warty, wraz ze swoimi kanałami, rzeką Postomią i rozległymi polderami, to jedno z najważniejszych miejsc jesiennych i wiosennych koncentracji wędrownych ptaków wodnych i błotnych w naszym kraju i w tej części Europy.